Overijssel test chevronpijlen

De provincie Overijssel gaat het effect van chevronstrepen onderzoeken. Bij wijze van proef worden op drie provinciale wegen in Overijssel zogenaamde chevrontekens op het wegdek aangebracht met een onderlinge afstand van 44 meter (de afstand die je in 2 seconden aflegt bij een snelheid van 80 km/u). Chevronstrepen worden al tientallen jaren toegepast in het buitenland en ook in Nederland zijn er in het verleden al proeven mee gedaan met wisselend succes.

De laatste keer gebeurde dat op enkele wegen in Brabant waar het aantal korte volgers na het aanbrengen van chevrons overdag met 17% afnam en ‘s nachts met 40%.
Uit de ongevallencijfers in Overijssel blijkt dat onvoldoende afstand houden één van de belangrijkste ongevalsoorzaken is bij automobilisten in de leeftijdscategorie van 25-60 jaar. Bij meer dan een kwart van de ongevallen reden de voertuigen te dicht op elkaar. En Overijssel registreert meer dan 1000 kop-staartbotsingen per jaar. De campagne duurt een jaar en omvat meer dan het aanbrengen van chevronstrepen maar ook op educatie en handhaving. De politieregio’s IJsselland en Twente houden tijdens de campagneperiode extra handhavingsacties en besteden ook aandacht aan ‘afstand houden’ in hun publiekscommunicatie. Bedrijven worden aangemoedigd hun werknemers een rijstijlscan aan te bieden en zogenaamde mobile eyes in bedrijfsauto’s aan te brengen. Dit ‘oog’ geeft een signaal als de afstand tot de voorligger onvoldoende is. Er is ook een campagnewebsite http://www.2seconden.nl/ en er worden in Overijssel afstandsschijven verspreid door een promotieteam. Ook tijdens de opleiding tot rij-instructeur van OnlineStuderen.com en De VerkeersAcademie wordt hieraan aandacht besteed.

bron: verkeersnet