Politie stopt met controle op fietsen zonder licht

De verkeersteams binnen de politie stoppen met specifieke controles op fietsen zonder licht. Ook gerichte controles op bellen in de auto met de telefoon in de hand verdwijnen. De reden is een wetenschappelijke.

Dit schrijft Trouw vandaag. Het is niet bewezen dat fietsen zonder licht gevaarlijker is dan fietsen mét licht. En hoewel het uitdelen van boetes (135.000 in 2009) ertoe heeft geleid dat mensen vaker handsfree bellen, blijkt uit onderzoeken dat dit net zo gevaarlijk is als telefoneren met het toestel in de hand.

Het Openbaar Ministerie, opdrachtgever van deze speciale politieteams, neemt de aanbevelingen over uit een onderzoek dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vandaag presenteert.

Bekeuring
Wie denkt ongestraft weg te komen met bellen in de auto of fietsen zonder licht, komt bedrogen uit. Als de politie deze overtredingen tegenkomt, volgt nog wel een bekeuring, er worden alleen geen gerichte controle-acties meer georganiseerd.

De uren die vrijvallen wil het OM inzetten voor bestrijding van hardrijders en alcohol in het verkeer, nog altijd de belangrijkste doodsoorzaken.

‘Not amused’
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zegt in een reactie op het bericht van Trouw dat de politie niet stopt met controles op fietsen zonder licht en niet-handsfree bellen in de auto. Opstelten is ‘not amused’ over het bericht. Volgens hem moet iedereen gewoon met licht fietsen. ‘Dat heb ik mijn hele leven gedaan’, benadrukte de minister.

‘Slecht idee’
Extra controle op snelheidsovertreders en alcoholgebruik in het verkeer is een zeer prima zaak. Het zijn niet voor niets de twee hoogstgenoteerden in de Verkeersergernissen Top 10.
Maar om handheld bellen niet te beboeten is een slecht idee. Ook dat levert veel irritatie op in het verkeer. En van irritatie komt agressie.
De politie wil zo min mogelijk taken op verkeersgebied uitvoeren, lijkt het wel. En dat is een beangstigend idee.