Rijschoolbranche ziet sterke toename leerlingen

De rijschoolbranche heeft een heel goed kwartaal achter de rug. Het aantal examenkandidaten bij het CBR is het afgelopen derde kwartaal sterk gestegen. Er waren maar liefst 32 procent meer eerste AVB-motorexamens, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal eerste praktijkexamens B steeg met maar liefst 9,7%. De drukte leidt wel tot oplopende reserveringstermijnen bij het CBR.

De grote toeloop motorkandidaten komt door de invoering van de Derde Rijbewijsrichtijn. Hierbij willen jongeren tot 24 jaar nog snel voor 19 januari hun A-rijbewijs halen, zodat ze nog onder de oude regels vallen. Straks moeten ze minimaal 24 jaar zijn om ineens hun A-onbeperkt rijbewijs te halen.

2toDrive
Het toegenomen aantal eerste B-praktijkexamens valt te verklaren door de toeloop van 2toDrive kandidaten. Nadat deze groep langzaam op gang kwam, is het aantal kandidaten volgens het CBR nu met 1400 per week ‘boven verwachting’.

“We gaan het nog druk krijgen de rest van het jaar”, licht CBR-woordvoerder Coen Sleddering toe. “Hopelijk hebben we niet al teveel last van winterweer, want dat zou vooral dit jaar heel slecht uitkomen.”

Reserveringstermijn
Door de grote toeloop van kandidaten zijn de reserveringstermijnen de afgelopen weken op veel plaatsen gestegen. Vorige week waren er 6 locaties die over de maximale termijn van 7 weken zaten. Door het inzetten van extra capaciteit en overwerk voor examinatoren heeft het CBR dat nu kunnen beperken tot 1 locatie (Haarlem).

Overigens was dit de eerste keer sinds invoering van het nieuwe reserveringssyteem in 2009 dat er meerdere centra eenmalig boven de norm zaten. Het CBR spreekt dan ook van een eenmalige piek en belooft de situatie goed te blijven monitoren. Daartoe is onder meer het ‘reserveren op naam’ voor de cat. A ingevoerd.

AVB-examens
Het aantal eerste AVB-examens bedroeg het afgelopen derde kwartaal 12.167. Vorig jaar dezelfde periode waren er 9.203 eerste AVB-examens. Een stijging van 32%. Het aantal eerste B-praktijkexamens nam in deze periode toe van 45.002 toe naar 49.366. Een stijging van 9,7%.

Het aantal eerste BE-examens nam in kwartaal 3 iets af vergeleken met vorig jaar. Dat aantal daalde met 1

2% naar 5.148 examens. Waarschijnlijk komt dat vanwege de soepelere regels vanwege de Derde Rijbewijsrichtlijn. Met een rijbewijs B mag je vanaf 19 januari met een combinatie van auto plus aanhanger van in totaal 3500 kg rijden. Het aantal eerste bromfiets-examens AM2 daalde ook heel fors met 2

6% naar 6.265, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van het CBR.

Vrachtauto
De vrachtautorijscholen hebben een relatief goed kwartaal achter de rug, vergeleken met kwartaal 3 vorig jaar. Het aantal eerste C-praktijkexamens steeg met 21,2% naar 1.428. Het aantal D-kandidaten (bus) daalt echter nog steeds. Dat waren 32% minder kandidaten, waardoor het totaal uitkwam op een schamele 147.

Alles bij elkaar opgeteld steeg het totaal aantal afgenomen praktijkexamens het afgelopen kwartaal naar 161.055. Vorig jaar dezelfde periode bedroeg dat aantal 158.320. Het CBR heeft dus de afgelopen drie maanden in totaal 1,7% meer praktijkexamens afgenomen.

Bron: verkeerpro