Schrikbarend: honderden rij-instructeurs vergeten jaarlijks hun bijscholing te volgen

Uit berichten uit de markt kunnen wij als grootste opleidingsinstituut voor rij-instructeurs in Nederland concluderen dat gemiddeld elke dag een rij-instructeur erachter komt dat ie geen geldige bevoegdheid meer heeft. Hij is vergeten zijn bijscholing te volgen.

Sinds 2009 moet elke rij-instructeur in een cyclus van 5 jaar bijscholing volgen. Deze is verplicht en bestaat uit 3 theoriedagen en 2 praktijkexamens. Er is in de rijschoolbranche veel ophef ontstaan over de praktijkexamens. Want als men zakt en ook het herexamen niet voldoende aflegt, moet de rij-instructeur / rijschoolhouder binnen 7 werkdagen zijn bevoegdheidspas inleveren.

Maar niet het zakken voor deze praktijkexamens is het probleem. Maar het op tijd en juist volgen van de theoriedagen. Op dit moment komt dit zowat dagelijks voor. Als men de bijscholing vergeet is de bevoegdheid direct ingetrokken en is men dus direct werkloos of zonder inkomen vanuit de eigen rijschool.

OnlineStuderen.com en De VerkeersAcademie alsook het Ministerie van I en M en het exameninstituut IBKI hebben alle rijschoolhouders en rij-instructeurs uitgebreid ge-informeerd. Hierdoor is het lastig te achterhalen waardoor het komt, dat men vergeet het certificaat te verlengen.

De belangenvereniging voor opleidingsinstituten VVB start binnenkort een publiciteitscampagne voor de rijschoolbranche om aandacht te vragen voor dit probleem.