Tips en trucs voor je rijexamen

Voor iedereen die rij-instructeur wil worden hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om je leerlingen straks goed te informeren.

Wanneer je een rijexamen moet afleggen kun je er van te voren nooit 100% zeker van zijn dat je slaagt. Wel kun je gebruikmaken van een aantal tips en trucs om de slagingskans te vergroten. Het belangrijkste is natuurlijk dat je je op de dag van het rijexamen fit en uitgerust voelt.

Rijexamen theorie
Het theorie examen bestaat uit 50 vragen. In dit examen wordt hoofdzakelijk uw kennis over de verkeersregels getoetst. Verwacht ook een aantal vragen over veiligheid en de werking van de auto. Het theorie examen bestaat uit de volgende typen vragen:

Ja/nee vragen
Multiple choice vragen
Open vragen

Eén van de tips is om niet alleen de theorie te leren, maar om vooral ook de vragen te oefenen. Er zijn boeken met vragen en antwoorden voor je theorie examen, zodat je je kennis kunt toetsen.

Rijexamen praktijk
De meeste mensen nemen natuurlijk eerst rijlessen voordat ze het rijexamen voor de praktijk aanvragen. De rij-instructeur vraagt het praktijkexamen aan wanneer hij vindt dat je goed genoeg rijdt. Eén van de tips is om al rijlessen te nemen voordat je het theorie examen aflegt. Zo weet je zeker dat je voldoende tijd hebt om het rijexamen te halen.

Voor een praktijkexamen moet je naar een examencentrum. Daar maak je kennis met je rijexaminator. Je mag deze rijexaminator nooit zelf uitkiezen. Ook de rij-instructeur of de rijschool mag geen rijexaminator uitkiezen. Je krijgt de rijexaminator dus toegewezen door het CBR.

Het praktijkexamen voor personenauto’s duurt 55 minuten. Het rijexamen begint met een ogentest. Vanaf 25 meter afstand moet u het kenteken van een personenauto kunnen lezen. Wanneer dit probleemloos verloopt begint de rit.

Eén van de tips is om te zorgen dat je voldoende fit en uitgeslapen bent op de dag dat je het rijexamen hebt. Ga de avond daarvoor dus vroeg slapen en drink geen alcohol. Tijdens de rit is het goed vooruit kijken en het aanpassen aan het overige verkeer de sleutel tot het succesvol behalen van je rijexamen. Je mag natuurlijk kleine foutjes maken, maar de rijexaminator kijkt wel naar hoe je reageert op de weg en dan met name op kruispunten. Een tip is om duidelijk te laten zien dat je in de spiegels kijkt. Inhalen moet op eigen initiatief en de rijexaminator zal hier dan ook geen aanwijzingen voor geven. Tijdens het rijexamen zul je een paar bijzondere verrichtingen moeten uitvoeren, zoals de hellingproef.

Dit blog is onderdeel van OnlineStuderen.com, het online opleidingsinstituut voor rijinstructeurs.

via http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/43654-rijexamen-tips-en-trucs.html